Doe-het-zelf filmen

Een gefilmde boodschap naar oma, digitale vrijmibo’s en je yogales via zoom live mee doen. In de huidige situatie waarin we geïsoleerd leven en werken, gaat (live) video als vanzelf. Het is fijn om iemand te kunnen zien, mee te doen en samen te zijn.

Doe het zelf

Maar waar je in je persoonlijke leven zo gemakkelijk de camera oppakt, gebeurt dat zakelijk een stuk minder snel. Waar DIY content eerder niet in je strategie hoorde, is het nu dé manier om contact met je doelgroep te maken.
Want ook je bedrijf mist contactmomenten. In een onzekere tijd waarin communicatie zó belangrijk is, is iemand zien terwijl hij spreekt ontzettend waardevol. Oogcontact en lichaamstaal voegen het benodigde tact toe en kunnen soms net het kwartje laten vallen. Bij je klanten, maar ook bij je personeel.
Denk bijvoorbeeld aan een gefilmde presentatie waarin je een nieuw product laat zien, een how-to film met uitleg over een proces of een persoonlijke personeelsboodschap vanuit het management.

Bedrijven die het geluk hebben te kunnen blijven doorwerken proberen vooruit te kijken. Na dagen van onrust, chaos en crisismanagement, komt er steeds meer ruimte om te denken in communicatieoplossingen met kwaliteit, zoals het inzetten van zelfgeschoten film. Ga je thuis zelf aan de slag met filmen? We helpen je graag.

Volg deze 10 tips om het meest optimale resultaat te behalen!

Stappenplan – Filmen met iPhone

  1. Presentatie
    Zorg allereerst dat je je zo comfortabel mogelijk voelt. Je presentatie maakt of kraakt de film. Bereid je stof voor met eventuele aantekeningen bij de hand. Kijk de kijker ‘in de ogen’ aan, door goed in de lens te blijven kijken. Wees jezelf en spreek duidelijk.

    Sta je voor de eerste keer voor de lens? Lees ook:

    In front of the camera tips

  1. Bepaal je kader
    De meeste schermen, televisies en beamers hebben een horizontaal, 16:9 scherm. Deze beeldverhouding komt het meest overeen met onze eigen ogen, waardoor je de meeste info opneemt. Film daarom nooit verticaal als je voor een horizontaal platform filmt, want dit zorgt voor lege zijbalken links en rechts op je scherm. Tenzij je aan het filmen bent voor IGTV of Instagram stories, die juist gemaakt zijn voor verticaal beeld.
  2. Houd je camera zo stil mogelijk
    Als de camera zonder reden bewegingen maakt, trekt dit de aandacht weg van de inhoud. Een statief of een andere manier waarop je telefoon kan staan is de uitkomst. Zorg dan dat je de telefoon op ooghoogte plaatst, zodat je de kijker recht in de ogen aankijkt.
  3. Zorg voor goede verstaanbaarheid
    Goed geluid is van groot belang, want slecht geluid leidt enorm af. Film op een plek met weinig of geen omgevingsgeluid en spreek duidelijk. Maak indien nodig gebruik van een microfoontje, bijvoorbeeld die van je oordopjes.
  4. Denk aan goede belichting
    Maak indien mogelijk gebruik van natuurlijke lichtbronnen en pas op met tegenlicht. Smartphones leveren met name kwaliteit in bij te weinig licht.
  5. Rustige achtergrond zonder afleiding
    Zorg dat je achtergrond rustig en opgeruimd is, passend bij de inhoud van je film en de sfeer van je bedrijf. Ga je live? In veel videocall programma’s, bijvoorbeeld Zoom en Skype, kun je je background blurry maken.
  6. Verander je frames per seconden
    Op je Iphone kun je de hoeveelheid frames per seconde veranderen. Door 30 frames naar 60 frames te zetten, krijg je vloeiend beeld. Ga naar:  instellingen – camera. Kies voor: neem video op 1080p 60 fps.
    Let op: Dit neemt meer ruimte in, dus zet dit na de shoot weer terug op 30 fps.
  7. Verander de manier van opslaan
    Het is mogelijk om de bestandsstructuur van je video aan te passen. Je kunt ervoor kiezen om je bestanden als HEVC op te slaan, waardoor je bestanden kleiner worden maar de kwaliteit gelijk blijft. Handig als je veel opneemt.
    Ga naar: instellingen – Camera –  Structuren. Vink aan: High efficienty.
  8. Verstuur je films vanaf je telefoon
    Je beelden op je laptop of computer bewerken? Stuur ze gemakkelijk direct vanaf je telefoon met de Wetransfer app (max 10GB). Gebruik hier geen Whatsapp voor, omdat de kwaliteit dan flink naar beneden gaat.
  9. Montage
    Een goede montage verhoogt de kijkbaarheid en zorgt dat je boodschap zo helder mogelijk naar voren komt. Het kan daarnaast ook zorgen voor wat fun of luchtigheid.
    Tijdens het monteren, of je het nu zelf doet of laat doen, is het fijn om ruim in het materiaal te zitten zodat je een interessante edit kunt maken. Denk aan momenten zoals bijvoorbeeld een intro, close up shots van je product of omgevingsshots.

Need help?

Om je zelfgeschoten beelden optimaal in te zetten én werk uit handen te nemen, pakken wij de montage op. Vooraf bespreken we wat je wil bereiken met de film. Wij werken een concept uit met input waarmee je de opnamen in gaat. En we zorgen voor een lekker wegkijkende edit met goed geluid, muziek, titels en graphics.  

Laat het weten als we je kunnen helpen!

Stuur een mailtje naar Eva