SHOW, DON’T TELL

Storytelling. Je kan er tegenwoordig niet meer omheen, iedereen claimt het te doen. Zeker in de creatieve branche is het een veelgebruikte term. Ook wij vertellen de verhalen van onze klanten. Waarom krijg ik dan zo’n jeuk van deze term?

Dat heeft ongetwijfeld te maken met mijn weerstand tegen hypes en holle frasen. Maar ook met de nadruk die op ‘telling’ ligt, die impliceert dat je vooral vertelt. Terwijl ik meer geloof in ‘show, don’t tell’.

De hamvraag volgens mij: hoe breng je de boodschap, het verhaal, het mooist en het best in beeld? Zelf vertel ik niet veel, ik ben meer van de doordachte vragen, de rake opmerkingen. Ik denk na over de kern; the one message. Door middel van film, design, animatie, muziek en sound creëren en versterken we een verhaal. Ik stel vragen als: roept het verhaal de juiste emotie op en wordt het vervolgens doorverteld? Met wie kunnen we dit het beste creëren en hoe kan muziek het juiste gevoel versterken?

Soms zijn er geen woorden nodig om een verhaal te vertellen. Dan laat ik het liever gewoon zien zoals het is.